Fysiotherapie

Preventie en behandeling van klachten aan het houdings - en bewegingsapparaat,

maar ook van hun invloed  op het gehele bewegingspatroon en het welzijn van het paard.

Want een paard in topvorm = happy athlete!

Fysiotherapie voor paarden
Fysiotherapie voor paarden
Fysiotherapie voor paarden
Fysiotherapie voor paarden
Fysiotherapie voor paarden
Fysiotherapie voor paarden

Uw paard in topvorm!

 

Fysiotherapie is een globale benadering  voor behandeling van  klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat van het paard .

Zowel preventief als curatief worden bewegings- en functiestoornissen opgespoord & verholpen zodat uw paard zich weer goed voelt in zijn vel en optimaal gebruik kan maken van zijn lichaam. 

Hierdoor zullen niet alleen fysieke prestaties verbeteren, maar zal ook de samenwerking tussen ruiter en paard positief beïnvloedt worden!

 

Een onevenwicht tussen belasting en belastbaarheid kan leiden tot fysieke klachten, verminderde prestaties en gedragsveranderingen .

Paarden zijn meesters in het compenseren en zullen hun bewegingspatroon aanpassen om pijn en ongemak te vermijden. Zo onstaan musculaire spanningen, triggerpoints en (chronische) contracturen. 

Blijven deze te lang onbehandeld, dan kunnene deze bewegingsbeperkingen in grote mate de mobiliteit beïnvloeden en leiden tot gewrichtsblokkades. 

Ook pezen en banden worden anders belast, waardoor ook hier risico op blessures ontstaat.

Het is dus erg belangrijk deze stoornissen tijdig op te sporen en te verhelpen  om blijvende herhaling van de problematiek te voorkomen.


Fysiotherapie kan worden ingezet bij: 


 • Blessurepreventie
 • Trauma, Pathologie
 • Hals- en Rugproblemen 
 • Musculaire asymmetrie
 • Pre- & Post-operatief
 • Wondheling & littekens
 • Rijtechnische problemen
 • Therapeutische oefentherapie
 • Neurologische problemen
 • Chronische aandoeningen
 • Sportbegeleiding
 • Oudere paard om comfort te vergroten


Een behandeling start steeds  met  een fysiotherapeutisch onderzoek.

Allereerst worden met behulp van een uitgebreidde anamnese de preciese klachten, blessuregeschiedenis, trainingstoestand en andere relevante zaken in kaart gebracht. 


Vervolgens volgen een inspectie in stand waarbij gekeken wordt naar lichaamsbouw, houding, musculatuur, asymmetrie en andere opvallendheden. Ook wordt het hele paardenlichaam onderzocht op spanningen, pijn, zwelling en warmte.

Dan volgt het bewegingsonderzoek waarbij het paard wordt bekeken op verschillende ondergronden en in verschillende gangen.

Hierna volgt het fysieke onderzoek waarbij de gewrichten afzonderlijk worden getest op beweegelijkheid en eventuele blokkades. Ook  hier wordt informatie verkregen over de tonus, flexibiliteit van de spieren en eventuele pijnreacties.


In geval van indicatie kunnen ook enkele neurologische testen worden uitgevoerd of kan gevraagd worden om het paard te tonen in het werk waarbij aandacht wordt besteed aan het harnachement, lichaamsgebruik van het paard en inwerking van de ruiter.


Op basis van de bevindingen uit dit onderzoek wordt dan een individueel behandelplan opgesteld in overleg met de ruiter/ eigenaar.

Indien nodig zal ook doorverwezen worden naar andere professionals als dierenarts, veterinair specialist, hoefsmid, tandarts of zadelpasser.


Dan wordt gestart met de eigenlijke behandeling.

Een preventieve behandeling kan worden ingezet om problemen te voorkomen, bijvoorbeeld als onderdeel van de trainingsbegeleiding van sportpaarden of ter verbetering van het welzijn van recreatiepaarden.

Curatief richt de behandeling zich op het genezen/ oplossen van geconstateerde pijn, functie- en bewegingsstoornissen. Het aantal benodigde behandelingen is hierbij afhankelijk van de ernst van het probleem. In de meeste gevallen volstaan één tot vier sessies, soms kunnen dagelijkse toepassing gedurende langere periode noodzakelijk zijn.

Er wordt gebruik gemaakt van van verschillende manuele technieken in combinatie met aanvullende behandelmethodes:


Massotherapie

Massage vinden de meeste paarden aangenaam en heeft een kalmerende werking.

Door het vrijkomen van endorfines verminderd de pijn en kan het paard makkelijker ontspannen en loslaten, wat introductie van andere technieken bevordert. Daarom wordt de behandeling hier meestal mee gestart. De bloed- en zuurstof toevoer naar de spieren wordt gestimuleerd terwijl afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Spiercontracties, triggerpunten, verhardingen en verklevingen worden losgewerkt waardoor het weefsel soepeler wordt en de bewegingsvrijheid toeneemt. Ook de lymfecirculatie wordt positief beïnvloedt. Er worden verschillende massagetechnieken gebruikt waaronder Sportmassage, Jack Meagher, Accupressuur, Deep tissue, Myofascial relaease, Guasha en littekenmassage.

           


 

Mobilisatie & Stretching

Verbeteren van souplesse, mobiliteit en stabiliteit. Zowel  passief (door therapeut uitgevoerd) als actief ( door paard zelf uitgevoerd). Kleine herhaarlde bewegingen doorheen de bewegingsvrijheid dan een gewricht verminderen stijfheid en bevorderen verdeling van de synovia. Stretching houdt de spieren en pezen soepel en op lengte.  Eventueel gevormd littekenweefsel wordt voorzichtig gerokken waardoor weefsel functioneler kan werken. Het bindweefsel wordt sterker en kan grotere trekkrachten aan.


Manuele therapie

Specifieke behandeling van gewrichten d.m.v mobilisaties en manipulaties ter verbetering van de biomechanica van het gewricht. Ook behandeling van bindweefselstructuren behoort tot deze therapievorm.


Thermotherapie

Zowel warmte als koudetherapie kunnen lokaal of over het hele lichaam worden ingezet. Welke procedure specifiek wordt ingezet is afhankelijk van de indicaties op dat moment. Warmte bevordert de doorbloeding en werkt ontspannend in op het weefsel en de musculatuur.

Koude werkt vnl ontstekingsremmend en beïnvloedt de doorbloeding afhankelijk van de applicatie.

Beide therapieën hebben daarnaast nog een pijnstillende werking.


Kinesiotaping

Beïnvloedt verschillende weefsels in het lichaam en kan worden ingezet bij: curatieve ondersteuning van behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat, pijnvermindering, verbetering van de spierfunctie, spierontwikkeling , relaxatie, ondersteuning van de gewrichtsfunctie, activatie van bloed en lymfecirculatie bij oedeem en bloeduitstortingen, post-operatief of bij trauma, ter verbetering proprioceptie, voor beïnvloeden van fascia en houdingscorrectie


Balance pad therapie

Balance pads zorgen voor stimulering van het proprioceptieve systeem, d.w.z het                                    lichaamsbewustzijn. Door op de balance pads te staan wordt de diepere, posturale musculatuur    aangesproken en krijgen de paarden heel veel neurale input die de core stability beïnvloedt.

Door de constante destabilisering op de onstabiele ondergrond moeten de paarden steeds              opnieuw hun spiertonus aanpassen om hun evenwicht te kunnen behouden. 


Therapeutische oefentherapie

Gericht op behandeling en voorkoming van klachten ten gevolge van een onjuist houdings- en bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde afwijking of ziekte. Met behulp van gerichte mobiliserende, stabiliserende en spierversterkende oefeningen worden beweging en houding gecorrigeerd en geoptimaliseerd.


Ter afsluiting krijgt de ruiter/ eigenaar advies gericht op preventie en succesvol herstel. Dit kan ook aanpassingen bevatten voor management, training, rijtechniek, harnachement en voeding.

Teamwork makes the dream work! Medewerking van de ruiter/ eigenaar is onontbeerlijk om tot goede resultaten te komen.


Het doel van fysiotherapie is om beweging en herstel te optimaliseren.

Daarmee mogelijke pijn te verlichten en zo de gezondheid, het welbevinden van het paard te herstellen,  behouden of  bevorderen. Opgelet!

Equi  'n sync is geen dierenarts, geeft geen diagnose en is geen substituut voor veterinaire verzorging. Fysiotherapie sluit hier wel complementair bij aan!

Beweging optimaliseren

Controle en behandeling van  fysiek ongemak zorgen ervoor dat uw paard zich goed voelt in zijn vel en optimaal gebruik kan maken van zijn lichaam. 


 

Betere prestaties: happy athlete!

Als het paard fysiek in topvorm is zal dit een positieve invloed hebben op prestaties & gedrag.

Een happy athlete bevorderdt de samenwerking tussen ruiter & paard!

 

 

Blessurepreventie

Een evenwicht tussen belasting en belastbaarheid voorkomt compensatoire bewegingspatronen. Door deze tijdig op te sporen wordt een vicieuse cirkel met risico op blessure vermeden!

 

 

Kwalitatief herstel

Met behulp van specifieke behandelmethodes wordt het helingsproces onmiddelijk positief beïnvloed en geoptimaliseerd. Met behulp van gerichte mobiliserende, stabiliserende en spierversterkende oefeningen worden beweging en houding gecorrigeerd. Zo wordt de belastbaarheid van de aangedane structuren verhoogd terwijl nauwe monitoring waakt voor overbelasting en nieuwe blessures.


 

Bevorderen welzijn

Aangepast advies om terugkeren van de klachten te voorkomen:

Little details, all part of the bigger picture!