Voor het voorkomen en behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat van uw paard;
maar ook van de gevolgen die deze klachten kunnen hebben op zijn/haar ganse beweging en welbevinden.
Fysiotherapie is een hollistische benadering, gebaseerd op op het gebruik van fysische stimuli, die zich richt op het voorkomen en behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat van uw paard; maar ook van de gevolgen die deze klachten kunnen hebben op zijn/haar ganse beweging en welbevinden.
Een onevenwicht tussen belasting en belastbaarheid veroorzaakt fysieke klachten of blessures die leiden tot gedragsveranderingen en verminderde prestaties van uw paard. Overbelasting kan zich plots voordoen tgv een verkeerde beweging maar ook geleidelijk over een langere periode ontstaan.
Omdat paarden meesters zijn in het compenseren en zullen ze hun bewegingspatroon aanpassen om pijn en ongemak te vermijden. Zo onstaan spierspanningen, triggerpunten en (chronische) spierverkortingen. Blijven deze te lang onbehandeld, dan kunnen deze bewegingsbeperkingen leiden tot gewrichtsblokkades en in grote mate de mobiliteit beïnvloeden. De hierdoor veranderde belasting van pezen en banden kunnen ook hier weer problemen veroorzaken.
Het is dus erg belangrijk stoornissen tijdig op te sporen en te verhelpen om ernstigere problematiek te voorkomen.
Fysiotherapie kan worden ingezet bij:
Een eerste consultatie start met een fysiotherapeutisch onderzoek.
Allereerst worden met een uitgebreide anamnese de precieze klachten, blessuregeschiedenis, trainingstoestand en andere relevante zaken in kaart gebracht.
Vervolgens volgen een inspectie in stand waarbij gekeken wordt naar lichaamsbouw, houding, bespiering, asymmetrie en andere opvallendheden. Ook wordt het hele paardenlichaam onderzocht op spanningen, pijn, zwelling en warmte.
Daarna volgt het dynamisch bewegingsonderzoek waarbij de beweging van het paard wordt bekeken op verschillende ondergronden en in verschillende gangen.
Aansluitend volgt een passief bewegingsonderzoek waarbij de beweegelijkheid van de gewrichten afzonderlijk, de flexibiliteit van de spieren en eventuele pijnreacties worden getest.
In geval dit is aangewezen, kunnen ook enkele neurologische testen worden uitgevoerd of kan gevraagd worden om het paard te tonen onder het zadel; waarbij aandacht wordt besteed aan het harnachement, lichaamsgebruik van het paard en inwerking van de ruiter.
Op basis van de bevindingen uit dit onderzoek wordt dan een individueel behandelplan opgesteld in overleg met de ruiter, eigenaar of verwijzende dierenarts.
Indien nodig zal worden doorverwezen naar andere professionals; zoals een veterinair specialist, hoefsmid, tandarts of zadelpasser.
Dan volgt de eigenlijke behandeling.
Een preventieve behandeling kan worden ingezet om klachten en hun gevolgen te voorkomen, bijvoorbeeld als onderdeel van de trainingsbegeleiding van sportpaarden, of voor recreatie- en oudere paarden ter verbetering van hun welzijn, gezondheid en comfort.
Curatief richt de behandeling zich op het bevorderen van herstel na letsel, verminderen van pijn en het verbeteren van de fysieke conditie & prestaties.
Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van de ernst van het probleem. In de meeste gevallen volstaan één tot vier sessies, soms kan dagelijkse toepassing gedurende langere periode noodzakelijk zijn.
Afhankelijk van de noden van uw paard, maak ik gebruik van verschillende behandelingstechnieken:
Massotherapie
Massage vinden de meeste paarden aangenaam en heeft een kalmerende werking. Het vrijkomen van endorfines verlicht pijn waardoor het paard makkelijker kan ontspannen en loslaten, wat introductie van andere technieken bevordert. Daarom wordt de behandeling hier meestal mee gestart.
De bloed- en zuurstof toevoer naar de spieren wordt gestimuleerd terwijl afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Spierverkortingen, triggerpunten, verhardingen en verklevingen worden losgewerkt waardoor het weefsel soepeler wordt en de bewegingsvrijheid toeneemt. Ook de lymfecirculatie wordt positief beïnvloedt.
Er worden verschillende massagetechnieken gebruikt waaronder Sportmassage, Jack Meagher, Accupressuur, Deep tissue, Myofascial relaease, Guasha, Littekenmassage en Manuele lymfe drainage.
Mobilisatie & Stretching
Voor het verbeteren van souplesse, mobiliteit en stabiliteit.
Kan zowel passief (door mij) worden uitgevoerd als actief (door het paard). Met kleine herhaalde bewegingen doorheen de bewegingsvrijheid van een gewricht wordt de verdeling van de gewrichtsvloeistof bevorderd waardoor ze soepeler kunnen bewegen.
Stretching houdt de spieren & pezen soepel en op lengte. Eventueel gevormd littekenweefsel wordt voorzichtig gerokken waardoor weefsel functioneler kan werken. Het bindweefsel wordt sterker en kan grotere trekkrachten aan.
Manuele therapie
Specifieke behandeling van gewrichten d.m.v mobilisaties en manipulaties ter verbetering van de biomechanica. Ook behandeling van bindweefselstructuren behoort tot deze therapievorm.
Thermotherapie
Zowel warmte als koude kunnen worden ingezet afhankelijk van de indicaties op dat moment.
Warmte bevordert de doorbloeding en werkt ontspannend in op het weefsel en de musculatuur.
Koude zal zwelling tegengaan en ontsteking remmen.
Beide therapieën hebben daarnaast ook een pijnstillende werking.
Kinesiotaping
Heeft een positieve invloed op verschillende weefsels in het lichaam en kan worden ingezet bij: blessures, pijn, hoge spierspanning, oedeem, bloeduitstortingen, maar ook ter verbetering van het lichaamsbewustzijn; door houding en lichaamsgebruik te beïnvloeden waardoor hij de spier- en gewrichtsfunctie ondersteund en daarmee de spierontwikkeling bevorderd.
Balance pads
Balance pads zorgen voor stimulering van het lichaamsbewustzijn. Door op de balance pads te staan wordt de diepere, posturale musculatuur aangesproken en krijgen de paarden heel veel neurale input die de core stability beïnvloedt.
Door de constante destabilisering op de onstabiele ondergrond moeten de paarden steeds opnieuw hun spiertonus aanpassen om hun evenwicht te kunnen behouden.
Therapeutische oefentherapie
Gericht op het voorkomen en behandelen van klachten ten gevolge van een onjuiste houding en bewegingspatroon.
Met behulp van gerichte mobiliserende, stabiliserende en spierversterkende oefeningen worden beweging en houding gecorrigeerd en geoptimaliseerd.
Electrotherapie (TENS, NMES, Middenfrequentie)
Voor pijnverlichting, spierstimulatie en het bevorderen bloed- en lymfecirculatie
Tot slot, krijgt de ruiter/ eigenaar advies gericht op preventie en succesvol herstel.
Dit kan ook aanpassingen bevatten voor management, training, rijtechniek, harnachement en voeding.
Teamwork makes the dream work! Medewerking van de ruiter/ eigenaar is onontbeerlijk om tot goede resultaten te komen.
Het doel van fysiotherapie is om klachten aan het bewegingsapparaat en hun gevolgen te voorkomen, herstel na letsel te bevorderen en pijn te verlichten; om zo de gezondheid, het welbevinden, de algehele beweging en de prestaties van het paard te optimaliseren.
Opgelet!
Equi 'n sync is geen dierenarts, stelt geen diagnose en is geen substituut voor veterinaire verzorging. Fysiotherapie sluit hier wel complementair bij aan!
Verbeterde prestaties, houding & beweging
Door de fysieke conditie, flexibiliteit, uithouding en kracht van uw paard te verbeteren zal het zijn/haar natuurlijke capaciteiten ten volle kunnen benutten. Het krijgt de kans zijn/haar lichaam juist te gebruiken en te ontwikkelen waardoor uw paard optimaal kan presteren zonder zich te forceren.
Preventie fysieke klachten & blessures
Door fysieke klachten of onevenwichtigheden bij uw paard tijdig op te sporen, nog voor ze zich ontwikkelen tot ernstige problemen.
Met regelmatige fysiotherapeutische opvolging kunnen potentiële blessures worden voorkomen en kunnen de belasting & belastbaarheid van uw paard beter op elkaar worden afgestemd.
Kwalitatief herstel na blessure, operatie of ziekte
Met behulp van specifieke behandeltechnieken wordt het helingsproces van uw paard onmiddelijk positief beïnvloed en geoptimaliseerd. Door de belastbaarheid van de aangedane structuren opnieuw stap voor stap te verhogen, wordt de terugkeer tot de uw paard normale activiteit bevorderd.
Nauwe monitoring waakt voor overbelasting en nieuwe blessures.
Pijnverlichting
Als uw paard last heeft van pijn of ongemak, dan zal het zijn houding en beweging aanpassen om dit te vermijden. Deze compensaties kunnen nog meer problemen veroorzaken.
Met verschillende behandeltechnieken kan ik uw paard helpen door pijn en ongemak te verlichten.
Gezondheid & welzijn
Regelmatige fysiotherapeutische opvolging draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van het paard. Het behoud van een goede fysieke conditie en het tijdig opsporen van eventuele problemen zal de levenskwaliteit van het paard verbeteren en kan ernstigere gezondheidsproblemen voorkomen.
Els Martin
DIPO Fysio - en Manueel therapeute paard
Licentie nr 13112001 & 09122203
2240 Zandhoven
Belgïe
BTW nr: BE 0679.807.969