OVER DE PRAKTIJKEqui  'n sync streeft er met haar hollistische benadering  naar om de prestaties en het welzijn van paarden te optimaliseren.

Ook onze oudere vrienden horen hierbij en verdienen te kunnen genieten van een comfortabel pensioen.


Waarvoor kan u bij Equi  'n sync terecht?- Controle op & behandeling van houdings- en bewegingsstoornissen van uw paard.

- Optimaal herstel voor uw paard na blessure, ziekte of medische ingreep.

- Training & begeleiding  voor uw (sport)paard.


01 Spierproblemen


Spierproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben zoals overbelasting, blessures of verkeerde training. Pijn, stijfheid, spierverlies en verminderde prestaties zijn het gevolg.

Met behulp van manuele en fysische therapie, kan ik uw paard helpen om de spieren opnieuw te ontspannen, mobiliteit te verbeteren en herstel te bevorderen. 

Door kleine afwijkingen tijdig op te sporen en te behandelen kunnen grotere problemen voorkomen worden.

04 Gewrichts- en ouderdoms klachten


Gewrichts- en ouderdomsklachten verminderen sportieve prestaties en mobiliteit. Oudere paarden en paarden met gewrichtsproblemen, vragen wat meer aandacht en verzorging; ze kunnen last krijgen van stijfheid en beperktere mobiliteit in de gewrichten, waardoor ze dagelijks minder bewegen en spieren verliezen. Ik kan deze paarden hierin ondersteunen door pijn te verlichten en hun stijfheid te behandelen met manuele- , fysische therapie en ondersteunende oefeningen. Zo help ik het herstel proces te bevorderen en de levenskwaliteit te verbeteren.


07 Begeleiding sportpaarden

 

Sportpaarden hebben nood aan een zorgvuldige begeleiding om topfit te blijven en blessures te voorkomen. Daarom bied ik gepersonaliseerde training en gespecialiseerde therapie die de fysieke conditie en bewegingsvrijheid van uw paard optimaliseren. Ze richten zich op uw paard zijn/haar individuele behoeftes en zijn een essentiële schakel voor zijn/haar welzijn en prestaties. Regelmatige opvolging geeft u de kans om de prestaties van uw paard gericht te verbeteren, door minder te trainen met meer resultaat en zo de kans op blessures te verkleinen.

02 Peesblessures

 

Peesblessures kunnen ernstige gevolgen hebben voor de prestaties & het welzijn van paarden.

Ze ontstaan vaak door onverwachte, bruuske bewegingen, trauma of overbelasting. Met therapeutische technieken kan ik de genezing van de pees ondersteunen en zijn kracht & flexibiliteit herstellen. Met een gepersonaliseerd revalidatieplan en specifieke oefeningen help ik, in samenspraak met de behandelende dierenarts, paarden op een verantwoorde, effectieve manier terug te keren naar hun normale activiteit.

05 Rijtechnische problemen

 

Rijtechnische problemen kunnen variëren van stijfheid en disbalans tot weerstand tegen bepaalde oefeningen.  Ze kunnen voortkomen uit fysieke beperkingen en pijn maar ook omdat de gevraagde oefening nog te moeilijk is. Paarden kunnen het ons niet 'vertellen' tenzij met signalen als tandenknarsen, tong uitsteken, bit vastnemen, moeilijk stoppen, moeilijk inbuigen, slecht wisselen, steigeren, bokken en zo verder.  Ik kan u en uw paard hiermee helpen door onderliggende fysieke problemen aan te pakken en met gerichte oefeningen de flexibiliteit, kracht, uithouding en balans van uw paard te verbeteren.  Zo zal uw paard opnieuw comfortabel en vrij kunnen bewegen met de juiste techniek en vorm. 


08 Wondheling & littekens

 

Verwondingen komen bij paarden frequent voor, sommige al ernstiger dan andere. Natuurlijk wil u een spoedig herstel, maar het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat er geen weefsel gaat verkleven, of dat het litteken de beweging niet gaat beperken en zo pijn veroorzaakt. Om hieraan tegemoet te komen maak ik gebruik van manuele en fysische therapie om de wondheling te bevorderen, het herstelproces te optimaliseren en de kans op blijvende problemen te minimaliseren.


03 Hals- en rug klachten

 

Hals- en rugklachten kunnen verschillende factoren, zoals overbelasting, slechte houding, onderliggende kreupelheid of pathologische afwijkingen, als oorzaak hebben. Gevolgen hiervan kunnen verminderde prestaties, tactfouten, gedrags- en evenwichtsproblemen zijn.

Belangrijk is dus om eerst de onderliggende oorzaak te achterhalen, daarna kan ik helpen met gerichte oefeningen, manuele en fysische therapie om de spieren te versterken, flexibiliteit,  lichaamsbewustzijn en houding te verbeteren.

06 Therapeutische oefeningen (revalidatie) & training

 

Na een blessure, ziekte of medische ingreep moet de belastbaarheid van uw paard opnieuw worden vergroot. Dit gebeurt in samenspraak met de behandelende dierenarts. Ik gebruik specifieke oefeningen gericht op het versterken van de nodige spieren, het vergroten van de flexibiliteit, het verbeteren lichaamsbewustzijn en correcte houding.  Zo kan ik uw paard opnieuw naar een goede fysieke conditie begeleiden waardoor het de  activiteit kan hervatten en nieuwe blessures vermeden worden. 

Ook bij sportfitte paarden kan ik helpen om hun prestaties te verbeteren en/of scholing te verfijnen. 


09 Neurologische aandoeningen

 

Neurologische aandoeningen kunnen variëren van problemen met bewegingscoördinatie tot spierzwakte en zelfs verlamming. Ze kunnen het gevolg zijn van letsel, ziekte of degeneratieve aandoeningen. Deze problemen vragen speciale aandacht om de functie van uw paard zo goed mogelijk te herstellen, ik maak hierbij gebruik van manuele en fysische therapie ter verbetering van de flexibiliteit en de mobiliteit, naast oefeningen voor het verbeteren van spierkracht en coördinatie. hiermee draag ik bij aan de bevordering van het herstelproces en de levenskwaliteit van uw paard.

10 Pre- & Post- operatief

 

Moet uw paard worden geopereerd?

Voor de operatie kan de wachttijd alvast nuttig besteed worden aan positieve beïnvloeding van spieren en weefsel. Ontstane compensaties kan ik zo al  behandelen en daarmee, het herstel na de ingreep bevorderen.

Na de chirurgische ingreep richt mijn behandeling zich eerst op hulp bij pijnstilling en comfort voor uw paard, waarna ik langzaam start met bewegingstherapie om het herstel  van de mobiliteit en stabiliteit van de aangedane structuren te bevorderen.

Dit proces verloopt steeds in overleg met de behandelende dierenarts.

11 Chronische aandoeningen, palliatieve zorg

 

Sommige aandoeningen kunnen jammer genoeg niet (meer) genezen worden. Dan telt enkel nog de levenskwaliteit van uw paard. Door symptomen als pijn en stijfheid te doen afnemen, kan ik helpen het comfort en welzijn van uw paard te vergroten voor de tijd die uw paard nog met u rest.

Els Martin


Er is niets dat mij gelukkiger maakt dan die vrolijke hinik als ik op stal toekom.

Een swingende paardenrug onder het zadel.

Een tevreden proestje nadat weer een klein stapje in de goede richting werd genomen. Gesloten ogen gevolgd door smakken & geeuwen!


Van's morgens tot 's avonds tussen de paarden.

Mogen bijdragen aan hun welzijn, herstel en sportprestaties. 

Alle puzzelstukjes samen leggen om ervoor te zorgen dat ze het beste van zichzelf kunnen geven, elk met zijn of haar eigen kwaliteiten.


Paarden een stem kunnen geven, lijden herkennen en kunnen behandelen.


Els

Door omstandigheden koos Els in 2004 ervoor om, na opleiding talen- wetenschappen, van haar passie haar beroep te maken.  Ze ging aan de slag in de professionele paardensector waar ze ruime ervaring opdeed in het lesgeven, africhten en het scholen van paarden.

Intussen behaalde ze haar diploma's in manegehouderij, africhting, trainer en zelfstandig instructeur.


Tijdens haar werk met spring- en dressuurpaarden op bekende sportstallen en hengstenhouderijen waaronder; Roshoeve , stal Nieuwenhof en stal Optimus agro, groeide de interesse voor anatomie, biomechanica & inspanningsfysiologie.


Dus startte ze naast haar werk op stal, eerst enkele jaren bij Massage Hippique in Nederland, waar ze zich kwalificeerde als sportmasseur voor paarden.

Sinds 2017 startte ze haar eigen praktijk in combinatie met haar functie als stalruiter. Omdat, dankzij aanpassingen in het studielandschap, werk & studie steeds beter te combineren vielen en ze haar kennis nog meer wilde uitbreiden; dook ze opnieuw in de studieboeken.


Gedurende de volgende 5 jaar combineerde ze haar werk in de paarden met de studie aan het duitse instituut  voor osteopathie (DIPO), een van de toonaangevende opleidingsinstituten in Duitsland voor osteopathie/fysiotherapie voor paarden & honden. Opgericht in 1997 en erkend door de FN,  biedt dit onderwijs van de hoogste normen met nationaal en internationaal erkende experts in de industrie. Hier kwalificeerde ze zich als DIPO Fysio- & Manueel therapeut voor paarden.

Dit samen met de studie aan Vives Hogeschool, waarvoor ze een roterende externship aflegde bij Equitom. met nadruk op de afdelingen Orthopedie & Revalidatie. Haar afstudeeropdracht  ging over de revalidatie van een warmbloed merrie na acetubulaire/ ischium fractuur geassocieerd met intermitterende (sub)luxatie van het coxofemorale gewricht.  Hierbij kwalificeerde ze zich in revalidatie technieken en sport coaching.

Beide werden behaald met grote onderscheiding.


Na haar externship bleef Els, naast haar eigen praktijk, nog een jaar voltijds actief bij Equitom.

Hier werkte ze nauw samen met dierenartsen en chirurgen waarbij ze assisteerde bij operaties, klinisch onderzoek en fysiotherapeutisch management bij verschillende casussen. 

Sinds 2022  legde ze zich volledig toe op haar eigen praktijk  waarbij ze al deze kennis en ervaring dagelijks integreert.


Om op de hoogte te blijven van de huidige ontwikkelingen, onderzoek en onderwijs in gezondheidsmanagement voor paarden volgt ze jaarlijks verschillende bijscholingen en regelmatig aanvullende studies.


Met beide voeten stevig in de praktijk


Niet alleen therapeute & coach, maar tussen de behandelingen en sportbegeleidingen door, rijd Els zelf nog  paarden. Ondertussen zit ze al meer dan 30 jaar in het zadel, waarbij ze bij ieder paard het beste naar voren tracht te brengen. Niet alleen met werk onder het zadel, maar ook door werken aan de hand, longe of in vrijheid; afhankelijk van wat het paard op dat moment nodig heeft.

Ze gelooft sterk in het opbouwen van een sterke band gebaseerd op vertrouwen en wederzijds respect, als basis voor succes en harmonie.

Haar eerste paard Falco, al meer dan 20 jaar haar partner in crime, geniet als 30+er, samen met zijn vriendinnetje,  bij haar op de weide van zijn welverdiend pensioen.


Els is er vast van overtuigd dat elk klein onderdeeltje in het management van een paard bijdraagt aan hun welzijn, gezondheid en prestaties. Een paard vraagt om een hollistische aanpak. Daarom hecht ze veel belang aan samenwerking met andere professionals, indien nodig helpt ze haar klanten door hen met hun paarden in de juiste richting te sturen om aan hun behoeften te voldoen.


Daarnaast hecht Els een enorm belang aan de correcte, functionele training van paarden.

Voor haar is het essentieel dat paarden de kans krijgen om hun lichaam op de juiste manier te gebruiken en te ontwikkelen, zodat ze optimaal kunnen presteren zonder dat ze geforceerd worden.

Dit stelt paarden in staat om hun natuurlijke capaciteiten te benutten en verbetert niet alleen hun fysieke conditie, maar ook hun mentale welzijn. 


Hiermee wil Els graag de ogen van eigenaars en ruiters openen om hen te helpen het lichaam van hun paarden beter te lezen, signalen en afwijkingen te herkennen, om zo hun training aan te kunnen passen in functie van het paard.

Door paarden op een respectvolle, correcte en geduldige manier te trainen, kunnen blessures, problemen, paardenleed en ruiter frustraties vermeden worden.'Bij paarden is het niet omdat er iets de oorzaak kan zijn,

dat het daarom de oorzaak hoeft te zijn'
 Over Els


Opleidingen

 

 • PG Dipl Manuele Therapie voor paarden
 • Cert MLD/ KPE  Berens- v. Rautenfeld
 • PG Cert Animal Rehab Techniques & Sports Coaching (Equine) (Afstudeeropdracht met als onderwerp 'Revalidatie van een warmbloed merrie na acetubulaire/ ischium fractuur geassocieerd met intermitterende (sub)luxatie van het coxofemorale gewricht.'
 • PG Dipl Physiotherapie fur pferde
 • Dipl Jack Meagher therapy
 • Dipl Acupressuur bij paarden
 • Cert Inspanningsfysiologie van het paard.
 • Dipl Equine Myofascial Release Therapist
 • Cert Veterinairy Assesment
 • Cert Advanced Biomechanics
 • Dipl Equine Medical Taping
 • Dipl Masseur en adviseur in onderhoud & training voor paarden (L5)
 • Cert Initiator en Trainer
 • Cert Zelfstandig Instructeur
 • Dipl Manegehouder- Africhter 

 

 

Professionele bijscholingen

 

   

  Equi 'n sync is aangesloten bij de Duitse beroepsvereniging voor Dierenartsen & Dierfysiotherapeuten DGT ev. de., de Nederlandse beroepsvereniging voor Paarden Sportmasseurs VPSN en bij de federatie van Nederlandse Hippische Branche Organisaties


  Dit betekent dat mijn kwalificaties gecontroleerd en getest worden om mijn klanten te verzekeren van kennis en vakbekwaamheid.
  Om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in mijn vakgebied volg ik regelmatig aanvullende opleidingen en extra trainingen.

  Een garantie dat uw paard in goede handen is!

  Logo VPSN
  Logo DGT
  Logo FNHB