Revalidatie


Voor optimaal & kwalitatief herstel na een chirurgische ingreep, ziekte of blessure.

Revalidatie

Herstellen & terug op niveau brengen

 

 

Fysiotherapeutische begeleiding bij een chirurgische ingreep, blessure of ziekte zorgt voor een succesvolle revalidatie en een kwalitatiever herstel.

Door het verbeteren van beweeglijkheid, correcte opbouw van conditie & kracht en nauwe opvolging worden compensatoire patronen gereduceerd en kunnen optimale behandelresultaten worden bereikt.


Revalidatie start in eerste instantie ter vermindering van pijn, remmen van ontsteking en stimuleren van de wondheling.

Hiermee al snel na de operatie, ziekte of blessure gestart worden, zelfs alvorens bewegingstherapie mogelijk is. 


Later kan in overleg met de behandelende dierenarts gestart worden met passieve beweging (door therapeut uitgevoerd) die naarmate de progressie genezing kan worden aangevuld met actieve beweging (door het paard uitgevoerd).


Aangepast aan de fasen van wondheling en de belastbaarheid van de verschillende structuren, zorgt fysiotherapie voor het herstel van het fysiologische bewegingspatroon.

Dit wordt bereikt door verbeteren van proprioceptie ( lichaamsbewustzijn), herstel van beweeglijkheid ( flexibiliteit spieren & fascia, mobiliteit van de gewrichten), versterking core stability, verbeteren van balans en in de laatste stap door het herstellen van uithoudingsvermogen en kracht.


Een gerichtte revalidatie verbeterd de genezingsfase waardoor de paarden het getroffen gebied eerder en stabieler kunnen belasten.

Onaangename neveneffecten als pijnlijke spiertonus, foute belasting en compensatoire houdingen worden verminderd terwijl complicaties reeds in vroeg stadium worden gedetecteerd en kunnen worden aangepakt.


Om de kans op herval te minimaliseren wordt ook gekeken naar alle facetten rondom het paard (management, training, voeding, beslag & harnachement) en waar eventuele aanpassingen het verschil kunnen maken om opnieuw optimaal te kunnen presteren.


Omdat een revalidatie traject altijd individueel moet worden aangepast aan de patiënt en de operatie, blessure of ziekte, praten we persoonlijk over de mogelijkheden voor uw paard. Daarna stel ik in overleg met de behandelende dierenarts een passend revalidatie plan op.Pijnstillend & ontstekingsremmend

Verschillende technieken en toepassingen zorgen ervoor dat wondheling positief wordt beïnvloed en uw paard minder pijn ervaart.  Dit om zijn welzijn en comfort doorheen het genezingsproces zo hoog mogelijk te houden.

 

 

Verbeteren beweegelijkheid

Met behulp van passieve technieken ( massage, mobilisatie, streching, manipulatie) en actieve technieken (oefeningen, balance pads, cavaletti).


Reductie van compensatoire houding & beweging

Door actief te werken aan lichaamsbewustzijn en bewegingsbeperkingen  of ongemak tijdig op te sporen, kan snel worden ingegrepen bij complicaties. 

 

 

Herstel van uithouding & kracht 

Aangepast aan de eisen die aan het paard gesteld worden met oog op de discipline. Zowel aan de hand of onder het zadel.Op maat van uw paard

Elke blessure/ operatie/ ziekte verloopt anders, ieder paard is uniek en elke eigenaar/ ruiter is anders daarom wordt telkens gekeken naar de mogelijkheden voor uw en  uw paard.