Revalidatie


Optimaal, kwalitatief herstel na een chirurgische ingreep, ziekte of blessure.

Revalidatie

Op de hoefslag richting herstel & nieuwe kansen


Fysiotherapeutische begeleiding in de revalidatie na een chirurgische ingreep, blessure of ziekte zorgt voor een kwalitatiever herstel.

Door het verbeteren van beweeglijkheid, correcte opbouw van conditie, kracht en nauwe opvolging;  worden compensatoire patronen gereduceerd en optimale behandelresultaten bereikt.


Revalidatie start in eerste instantie ter vermindering van pijn,  het remmen van ontsteking en stimuleren van het herstel.

Hiermee kan al snel na de operatie, ziekte of blessure gestart worden; zelfs alvorens bewegingstherapie mogelijk is. 


Later kan in overleg met de behandelende dierenarts gestart worden met passieve beweging (door mij uitgevoerd), die naarmate de genezing vordert kan worden aangevuld met actieve beweging (door het paard zelf uitgevoerd).


Aangepast aan de fasen van genezing en de belastbaarheid van de verschillende structuren, zorgt fysiotherapie voor het herstel van het natuurlijke bewegingspatroon.

Dit wordt bereikt door het optimaal herstellen van de functionele capaciteiten zoals bewegingsvrijheid, spierkracht, flexibiliteit, coördinatie en uithouding.


Een gerichte revalidatie, aangepast aan de unieke situatie van uw paard, optimaliseert het herstel; waardoor uw paard het getroffen gebied eerder en stabieler zal kunnen belasten.

Onaangename neveneffecten zoals pijn, stijfheid, foute belasting en compensatoire houdingen worden verminderd; terwijl complicaties of andere ongemakken reeds in vroeg stadium worden gedetecteerd en worden tegengegaan; waardoor uw paard op een gecontroleerde, veilige manier terug kan keren naar volledige activiteit en een ​​langdurig, succesvol herstel.


Om de kans op herval verder te minimaliseren wordt ook gekeken naar alle facetten rondom het paard (management, training, voeding, beslag & harnachement) en waar eventuele aanpassingen het verschil kunnen maken om nieuwe problemen te voorkomen.


Een revalidatietraject is altijd individueel, het wordt aangepast aan uw paard; de operatie, blessure, ziekte; en uw mogelijkheden. In overleg met de behandelende dierenarts of veterinair chirurg stel ik een passend revalidatieplan op dat nauw wordt opgevolgd en indien nodig aangepast aan de actuele situatie.

Kwalitatief herstel

Met behulp van specifieke behandeltechnieken wordt het helingsproces van uw paard onmiddellijk positief beïnvloed en geoptimaliseerd. Door de belastbaarheid van de aangedane structuren opnieuw stap voor stap te verhogen, mobiliteit, kracht, uithouding en coördinatie terug te winnen; wordt de terugkeer tot uw paard zijn/haar oorspronkelijke activiteit bevorderd en de kans op functionele beperkingen vermindert.

Nauwe monitoring waakt voor overbelasting en nieuwe blessures.Pijnverlichting 

Als uw paard last heeft van pijn of ongemak dan zal het zijn houding en beweging aanpassen om dit te vermijden. Deze compensaties kunnen nog meer problemen veroorzaken.

Met verschillende behandeltechnieken kan ik uw paard helpen door zijn/haar pijn te verlichten, stijfheid te verminderen en andere ongemakken die gepaard kunnen gaan met blessures, chirurgische ingreep of ziekte tegen te gaan.

Dit zal het herstel van uw paard bevorderen en zijn/haar comfort verhogen.Verbetering functie & prestaties

De functionele capaciteiten van uw paard, zoals bewegingsvrijheid, spierkracht, flexibiliteit, coördinatie en uithouding worden zo optimaal mogelijk hersteld, waardoor het kan terugkeren naar zijn/haar normale activiteit.Preventie van compensatie, terugval en complicaties

Doordat ik uw paard erg nauw monitor kunnen bewegingsbeperkingen of ongemak tijdig worden opgespoord en kan snel worden ingegrepen bij complicaties;  zoals verergering  of terugkeren van de blessure, stijfheid of andere problemen en compensaties.

Zo help ik uw paard op een gecontroleerde en veilige manier terug te keren naar volledige activiteit en een ​​langdurig succesvol herstel.

Met het bevorderen van een gezonde lichaamshouding, kunnen we de kans op herhaling van blessures verminderen.Welzijn & levenskwaliteit

Met een goede revalidatie draagt u bij aan levenskwaliteit van uw paard door zijn/haar fysieke vermogen te herstellen, ongemak te verminderen en zijn/haar welzijn te bevorderen.

Uw paard zal opnieuw comfortabeler en met meer vrijheid kunnen bewegen en mogelijks zelfs terugkeren naar normale training en wedstrijdprestaties.